tiistai 5. helmikuuta 2013

Sänky/alttari

Alkuvuosi meni metallitöitä tehdessä. Mielenkiintoisin ja haastavin niistä oli Sibelius akatemian näytelmään tuleva ympyrän muotoinen sänky/alttari, jonka pinta on päältä kalteva. Tarkoituksena oli, että ympyrä halkaistaan esityksen aikana kahtia, jolloin se ilmeisesti toimisi myös alttarina. Ympyrä koostui siis kahdesta puoliympyrästä. Rakenteen tein metallista. Ympyrän halkaisia oli 2,20m ja korkeus takaa 80cm ja edestä 30cm. Kyljet levytin 4mm vanerilla ja päälle tuli 18mm vaneri. Kyljet maalattiin mustaksi ja päälyspintaan liimasin Santeri Aaren avustuksella millin paksua alumiinista tehtyä metallinhohtoista levyä. Lavastajalta saadut piirustukset olivat hyvin suuntaa antavat, joten paljon piti soveltaa ja työtä tuli suunniteltua tehdessä. Onneksi vältyin suurimmilta aivopieruilta. Haasteellisinta oli kaltevan pinnan toteuttaminen ja kummankin puoliympyrän identtiseksi saaminen.

Työ alkoi taivuttamalla 20x20mm neliöputkea kaaren muotoiseksi. Sitten hitsasin halkaisijan mittaisen suoran putken kaareen ja lisäsin tukipalikkaa.
Ensimmäiset pystypalkit. Haastavaa oli pystypalkkien mittojen laskeminen, koska niitä ei ollut missään piirustuksissa

Lisää pystypalkkeja hitsattuna.

Jigi jolla sain vaakatuet oikeaan astekulmaan.



Aimo harppaus eteenpäin. Tässä vaiheessa kummatkin puolikkaat, ovat jo metallivalmiit. Kaikki vaakatuet on hitsattu, renkaille hitsattu lisäpalat ja renkaat kiinnitetty. 18mm vaneri on myös paikallaan. Vanerin piirsin laittamalla kokonaisen levyn lattialle. Sitten käänsin metallirakenteen ylösalaisin levyn päälle ja taipusaa pitkää metalliviivoitinta apuan käyttäen piirsin kaaren muodon suurinpiirtein kohdalleen. Sitten leikkasin kaaren pistosahalla. Lopulta isolla suorakulmalla katsoin kohtaavatko ympyrän alakaari ja yläkaari toisensa ja hion tarvittaessa ylimääräistä pois. Vanerin kiinnitin itseporautuvilla ruuveilla metallirunkoon.

Renkaiden kiinnitys.


Kummatkin puolikkaat levytettynä päältä ja kyljistä.



Valmis ympyrä. Kyljet mustaksi maalattu ja pintaan liimattu metallinhohtoinen alumiinilevy. Puolikkaat pysyvät yhdessä saranoiden avulla, joista poistin saranatapit ja korvasin ne sokilla, jolloin ympyrän puolikkaat saa nopeasti irti toisistaan. 


Esimerkki selkästä suunnittelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti